A Hungarian Dream

Eindelijk heeft iemand de schop gegeven tegen het politieke waterhoofd van Hongarije, het is alleen jammer dat dit niet vanuit de Europese Unie kwam. Wegens verdenking van corruptie is aan zes hooggeplaatste Hongaarse personen de toegang ontzegd naar Amerika.

Maar voordat ik daarop kan uitwijden moet ik een schets geven van de situatie. Het moderne Hongarije staat niet bekend om zijn geweldige regeringsapparaat. In 2010 is Fidesz met twee derde van de zetels aan de macht gekomen. Het is niet moeilijk om voor te stellen dat een regering zonder oppositie niet naar een gezonde democratie kan leiden. De afgelopen vier jaar hebben dan ook in de teken gestaan van machtsmisbruik, propaganda, onbegrip en politieke kinderachtigheid. Ik heb vaak met volledige verbazing moeten toekijken naar welke keuzes er gemaakt werden, en nog steeds kan ik niet volledig begrijpen hoe het zover heeft kunnen komen.

Om de focus niet te verliezen noem ik maar enkele maatregelen die de ”Grote Orbán Regering” heeft ingevoerd om de Hongaarse burgers een beter leven te geven. Ten eerste de mediawet die de persvrijheid enorm inperkt en vrijwel elke mediabron in handen van de regering gaf. Een iets recentere voorbeeld is dat ze voor 50 miljard forint zes nieuwe voetbalstadions aan het bouwen zijn voor de supporter menigte, die tevens bij de hoogste opkomst niet eens drieduizend man telt. Dezelfde supporters die een paar dagen geleden demonstreerden ze al grofweg tien jaar lang geen goed Hongaars voetbal hebben gezien. Ik mag natuurlijk het vlaggenschip van de Fidesz niet vergeten, de vermindering van de G/W/E-kosten. Daartegen staat wel dat ze tot nu toe veertig nieuwe belastingen hebben ingevoerd en momenteel het hoogste BTW tarief hanteren binnen Europa. Voor de geintreseerden onder ons staat die nu op 27%. Om de som compleet te maken kan ik u ook mededelen dat het gemidelde inkomen per maand € 763.65 is, een bedrag dat nogal vertekend is aangezien de meerderheid dit vaak niet haalt.

Maar om terug te keren naar de lead. Amerika heeft beschuldigingen van corruptie geuit richting de Hongaarse regering en heeft onder die noemer zes politiek belangrijke personen toegang ontzegd naar de Verenigde Staten. Zovere bekend is, is de directrice en een paar andere andere belangrijke functionarissen van de belastingdienst doelwit van deze sanctie. Washington gaf in de zomer maanden al aan dat er corrupterende pogingen werden gedaan richting Amerika door deze personen, maar die informatie werd door de Hongaarse regering geheim gehouden. Amerika had geen keus dan om in oktober deze sancties door te voeren en bekend te maken. Nog steeds geeft de Hongaarse overheid aan geen onderzoek te willen doen naar de verbannen personen en de corruptie zaken. In plaats daarvan accepteert het de keuze van Amerika zoals die is. Dit roept ook al wat vragen op. Waarom doet een regering niets met beschuldigingen van corruptie, zeker niet van een invloedrijk land als Amerika? Of is de Hongaarse regering zo moreel pristine dat dergelijke beschuldigingen alleen maar ongegrond kunnen zijn?

In dit debacle is de politieke onkunde van de Fidesz meerdere malen gebleken. László Kövér, de voorzitter van de Nationale Vergadeing van Hongarije, had het over de vrouwelijke Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken. Tenzij hij iets weet wat wij nog niet, is John Kerry toch nog steeds een man. Niet te spreken over hoe de Hongaarse Minister van BuZa via Twitter sprak tegen de André Goodfriend, de Amerikaanse zakengelastigde in Hongarije. Goodfriend werd gespot bij de demonstratie tegen internetbelasting van afgelopen zondag en daarop kwam een verontwaardigd reactie van de minister. ‘Checking the mood, André? @ a demonstration organized by MSZP and ”liberals”? As Chargé d’Affaires? Interesting. Eh?’ aldus de discussie openende Twitter bericht.

Ik ga ervan uit dat u ondertussen wel een mening heeft kunnen vormen over de bovenstaande zaken. Dus ik neem de vrijheid om weer een sprong te maken en te bevragen of het europese gemeenschap hierover ook iets heeft kunnen opbrengen. De media heeft wel internationaal de twist tussen Hongarije en Amerika en de demonstratie van afgelopen zondag opgepikt, maar Brussel is opvallend stil omtrent het politieke gedrag van Hongarije. Als er iets gezegd wordt dan zijn het vrijwel alleen maar afkeurende uitspraken, maar ingrijpende moties blijven vooralsnog uit. Ik zou bijna kunnen geloven dat ze het land al langzaam opgegeven hebben. Kijkend naar de anti-Europese houding van de regering zou ik dat ook ergens kunnen begrijpen. Het is alleen jammer dat het Hongaarse volk slachtoffer wordt van zijn eigen ‘leiders’.

Om een eind aan deze gedachtegang te breien, kan ik alleen maar hopen dat er een verandering komt in Hongarije. Dat er nu eindelijk iets in gang is gezet wat deze regering brengt wat het verdient. Dat ik op een dag een ander antwoord zou kunnen geven op de vraag of ik terug zou willen gaan naar mijn geboorteland dan; Ja, uiteindelijk wel. Maar het zou momenteel zelfmoord zijn.

error: Content is protected !!